Ενημερωτική Ανακοίνωση Νο 38/2020
Πανελλαδικές Εξετάσεις: Η προκήρυξη για τις Σχολές Λιμενικού.Προσόντα, προϋποθέσεις, διαδικασίες
Άρθρο 1
Προκήρυξη διαγωνισμού
1. Ο διαγωνισμός για την εισαγωγή σπουδαστών στις Σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής (Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων (Σ.Δ.Λ/Φ) προκηρύσσεται με απόφαση του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) και η επιλογή των υποψηφίων (ανδρών και γυναικών) γίνεται μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
2. Ο αριθμός των εισακτέων σε κάθε μία από τις παραπάνω Σχολές καθορίζεται κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 άρθρο 2 του π.δ. 75/2018 (Α’ 145) και στην παράγραφο 2 άρθρο 1 του π.δ. 76/2018 (Α’ 146) αντίστοιχα.
3. Στην προκήρυξη αναγράφονται και καθορίζονται:
Ο αριθμός εισακτέων στην κάθε Σχολή, συνολικά και κατά κατηγορίες.
Τα απαιτούμενα προσόντα, προϋποθέσεις και κωλύματα κατάταξης.
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο χρόνος και ο τρόπος υποβολής τους.
Η διαδικασία των προκαταρκτικών εξετάσεων των υποψηφίων.
Το έντυπο και το είδος της αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης.
Επίσης, στην προκήρυξη ή σε άλλες αποφάσεις του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής θα αναφέρεται και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια σχετική με τη διεξαγωγή και τη διαδικασία του διαγωνισμού.
4. Η προκήρυξη αποστέλλεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στον ημερήσιο τύπο και αναρτάται στο πρόγραμμα «Διαύγεια», καθώς και στην ιστοσελίδα του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής, για την όσο το δυνατό ευρύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων.
5. Η ημερομηνία έναρξης της υποβολής των αιτήσεων των υποψηφίων στον διαγωνισμό πρέπει να απέχει τουλάχιστον δύο (2) ημερολογιακές ημέρες από την ανάρτηση της προκήρυξης στην ιστοσελίδα του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Άρθρο 3
Ειδικές κατηγορίες υποψηφίων
1. Οι υποψήφιοι για τις Σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, εφόσον διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα και προϋποθέσεις, δύνανται να ενταχθούν, κατόπιν δήλωσής τους, σε μία από τις ακόλουθες ειδικές κατηγορίες της παραγράφου 7 του άρθρου 79 του ν. 4504/ 2017, όπως προστέθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 20 του ν. 4532/2018:
α. Πολύτεκνοι και τα τέκνα τους, τέκνα των αναπήρων και θυμάτων πολέμου, καθώς και των αναπήρων ή θυμάτων ειρηνικής περιόδου του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που είναι στην ενέργεια ή έχει συνταξιοδοτηθεί για το λόγο αυτόν, τέκνα των αναγνωρισμένων ως αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τρίτεκνοι και τα τέκνα τους. Ειδικά καθορίζεται ότι, για την ιδιότητα του τρίτεκνου γονέα και του τέκνου τρίτεκνης οικογένειας ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:
αα) Ως τρίτεκνος γονέας νοείται ο γονέας που έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τριών παιδιών από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων ή εκτός γάμου γεννηθέντων, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους ή φοιτούν σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και σε αναγνωρισμένα ως ομοταγή εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το τριακοστό (30ό) έτος της ηλικίας τους. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και όσα έχουν οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας.
ββ) Ως τέκνο τρίτεκνης οικογένειας νοείται το τέκνο τρίτεκνου γονέα, το οποίο πληροί τα ηλικιακά όρια της προηγούμενης υποπερίπτωσης (αα), ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης των λοιπών τέκνων. Τα προαναφερόμενα ηλικιακά όρια θεωρείται ότι συμπληρώνονται κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης συμμετοχής.
β. Τέκνα αποβιώσαντος στρατιωτικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας ή εξαιτίας αυτής, καθώς και τέκνα στρατιωτικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που κατέστη ανάπηρος συνεπεία τραυματισμού ή ασθένειας σε ποσοστό άνω του 67% κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και εξαιτίας αυτής.
γ. Ιδιώτες που έχουν συμμετάσχει ενεργά σε επιχειρήσεις, που συντονίζονται από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ή και τις Λιμενικές Αρχές της χώρας, πλην υπαλλήλων Λιμένος, για διάσωση κινδυνεύοντων ατόμων στη θάλασσα ή στους χερσαίους χώρους αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, εκθέτοντας αποδεδειγμένα τη ζωή τους σε κίνδυνο, με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν τα προβλεπόμενα από τις οικείες διατάξεις προσόντα. Η συνδρομή των προαναφερόμενων προϋποθέσεων, οι οποίες θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά, προκύπτει από πόρισμα Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.
2. Σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 20 του ν. 4532/2018, από τον αριθμό των εισαγομένων στην οικεία Σχολή, ποσοστό μέχρι δέκα τοις εκατό (10%) συνολικά καλύπτεται από τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων των περιπτώσεων Α’ και β’ της προηγούμενης παραγράφου, με βάση τη σειρά επιτυχίας τους στο διαγωνισμό. Από τον αριθμό των δοκίμων που εισάγονται στην οικεία Σχολή, ποσοστό μέχρι τέσσερα τοις εκατό (4%) καλύπτεται από την ειδική κατηγορία υποψηφίων της περίπτωσης γ’ της προηγούμενης παραγράφου, με βάση τη σειρά επιτυχίας τους στο διαγωνισμό.
3. Κατά τον καθορισμό του αριθμού των θέσεων που αντιστοιχεί στα ποσοστά της προηγούμενης παραγράφου δεν λαμβάνονται υπόψη τα κλασματικά υπόλοιπα. Σε περίπτωση που τα ποσοστά της προηγούμενης παραγράφου δεν καλυφθούν, τότε οι κενές θέσεις δεν συμπληρώνονται από υποψηφίους άλλης ειδικής κατηγορίας αλλά από υποψηφίους που δεν υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες, ήτοι συμπληρώνονται από υποψηφίους της γενικής κατηγορίας.
4. Η χρήση του δικαιώματος για εισαγωγή στις Σχολές Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, από αυτούς που υπάγονται σε μία από τις κατηγορίες των περιπτώσεων α’- γ’, γίνεται για μία μόνο από τις σχολές αυτές. Αν κάποιος εισαχθεί με το δικαίωμα αυτό σε μία Σχολή, δεν δικαιούται να κάνει χρήση του ίδιου δικαιώματος σε άλλη Σχολή.
5. Δικαίωμα εισαγωγής στις παραγωγικές Σχολές του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθ’ υπέρβαση του εκάστοτε συνολικού αριθμού των εισακτέων σε αυτές, χωρίς αθλητικές δοκιμασίες και εφόσον συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις εισαγωγής που θέτουν οι διατάξεις της παρούσας, πλην του αναστήματος, έχουν σύμφωνα με τα ειδικώς οριζόμενα στις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 22 του ν. 4597/2019 (Α’ 35) τα τέκνα του Υποπλοιάρχου Λ.Σ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Κυριάκου του Σταύρου ο οποίος απεβίωσε ευρισκόμενος στην ενεργό Υπηρεσία και του απονεμήθηκε από την προηγούμενη του θανάτου του ο αμέσως επόμενος βαθμός του Πλωτάρχη Λ.Σ. Το εν λόγω δικαίωμα ισχύει εφόσον υποβάλουν αίτηση – δήλωση συμμετοχής στις εξετάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο το τρέχον σχολικό έτος 2019-2020 ή τα επόμενα σχολικά έτη, και δηλώσουν προτίμηση της Σχολής Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ. ή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων στο Μηχανογραφικό Δελτίο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να υποβάλουν, κατά την καθοριζόμενη στην παρούσα και στην προκήρυξη διαδικασία, αίτηση-υπεύθυνη δήλωση για την συμμετοχή στο διαγωνισμό εισαγωγής στις παραγωγικές Σχολές του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, στην οποία θα επισυνάπτονται πέραν των προβλεπόμενων από τις ισχύουσες διατάξεις δικαιολογητικών και Πιστοποιητικό του οικείου Δήμου ή Κοινότητας για την οικογενειακή τους κατάσταση ή σχετική Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 ν. 1599/1986.
6. Δικαίωμα εισαγωγής στις παραγωγικές Σχολές του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων και εφόσον συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις εισαγωγής που θέτουν οι διατάξεις της παρούσας, παρέχεται σε εν χηρεία συζύγους του προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που απεβίωσε κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας ή εξαιτίας της υπηρεσίας, εφόσον έχουν στη ζωή ένα τουλάχιστον ανήλικο τέκνο, και είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών που τους επιτρέπει τη συμμετοχή σε εξετάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο για την εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) της χώρας. Στην ίδια ρύθμιση και με τις ίδιες προϋποθέσεις υπάγονται και οι σύζυγοι προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που καθίστανται ανάπηροι συνεπεία τραυματισμού ή ασθένειας σε ποσοστό άνω του 67% κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής. Η συνδρομή των προϋποθέσεων και των αιτιών της αναπηρίας στρατιωτικού Λ.Σ. προκύπτει από πόρισμα Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Η αναπηρία διαπιστώνεται από την Ανωτάτη Ναυτικού Υγειονομική Επιτροπή.
Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη διαδικασία, τα δικαιολογητικά, τις ειδικές κατηγορίες και τις προκαταρκτικές εξετάσεις πατήστε εδώ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ